Centar za strance - Projekt građanskih prava Sisak (PGP Sisak)

Projekt Centar za integraciju stranaca u Sisku je potreban, jer strancima, koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj, nije omogućena adekvatna zaštita ljudskih prava. Srbi povratnici, osobe bez državljanstva/u riziku od gubitka državljanstva, Romi, tražitelji međunarodne zaštite i osobe koje su dobile međunarodnu zaštitu, izbjeglice preseljene iz Turske kroz program preseljenja osim u Zagrebu, se nemaju kamo obratiti za pomoć. Centar će djelovati u Sisku no radit će na području cijele RH.

Projekt će omogućiti da postoji mjesto na koje stranci mogu doći po pomoć, a gdje će tu pomoć dobiti, jer će Centar sustavno raditi na međunarodnoj zaštiti i pravnoj pomoći svim strancima, u suradnji sa svim relevantnim dionicima. U RH ovo je prvi ovakav model sveobuhvatne podrške strancima na jednom mjestu. Danas u RH nema cjelovite usluge i usuglašenog djelovanja koji bi pružio ovoj kategoriji osoba sve potrebne informacije i pomoć na jednom mjestu. Centar za strance pružat će permanentnu pomoć kroz objedinjene pravne, psihosocijalne i ostale usluge.

PGP je osnovan uz pomoć partnera NRC, a projekt će omogućiti nastavak bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške. Partneri, GIMG Sisak će pružati psihosocijalnu pomoć i sudjelovati u aktivnostima socijalnog uključenja korisnika u lokalnu zajednicu, a Grad Sisak omogućit će održivost Centra.

Praćenjem zakonske regulative kroz suradnju s akademskom zajednicom, kolegama pravnicima i odvjetnicima, civilnim društvom te Uredom pučke pravobraniteljice ukazivat ćemo na problematiku u praksi te inicirati promjene. Razvit ćemo novi oblik komunikacije s predstavnicima javnih institucija u svrhu kvalitetnijih promjena u primjeni zakona koji se odnose na strance. Održavat ćemo tečajeve hrvatskoga jezika, a na radionicama će sudjelovati stranci i lokalno stanovništvo radi povezivanja i prevladavanja kulturalnih barijera.

Projekt će ojačati civilno društvo da isto može promicati prava stranaca s neriješenim statusom te će informirati i podizati svijest javnosti o problematici stranaca u RH. Pažnja će se posvetiti diskriminaciji s naglaskom na rasno ili etničko podrijetlo, religiju ili uvjerenje, a što se odnosi na većinu stranaca.

Partneri:

  • Grad Sisak
  • Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” (GIMG Sisak)
  • Norveško vijeće za izbjeglice, Norveška (NRC)

 

Razdoblje provedbe projekta: 01.01.2021. – 31.12.2022.

 

Ukupna vrijednost projekta: 150.000,00 € od čega je 135.000,00 € osigurano froz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norevških grantova.

Kontakt osoba za projekt: Milana Kreća, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Poveznice na relevantne internetske stranice: https://www.crpsisak.hr/

 

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr