Izdvojeno

1

Creating welcoming communities / Izgradnja društva dobrodošlice

Projekt  „Creating welcoming communities / Izgradnja društva dobrodošlice“ provodi se uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice Predstavništvo u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru  s fokusom na gradove Split, Zadar i Pulu - potencijalnim sredinama za prihvat i integraciju.

U okviru projekta intenzivira se suradnja dionika relevantnih za integraciju izbjeglica, prikupljaju se informacije o problematici izbjeglica i integracije i otvaraju se novi načini komunikacije i razmjene. Iniciran je i internetski portal www.irh.hr posvećen problematici Integracije u RH (irh).

Razmjena znanja i suradnja različitih dionika, poput javnih institucija, vlasti, organizacija civilnoga društva, akademske zajednice, medija i drugih dionika djeluje prema stvaranju mreže podrške za korisnike u procesu integracije. Informiranje i mobilizacija pomoći će pri jačanju kompetencija profesionalaca i volontera te kapaciteta organizacija i institucija pri stvaranju i implementaciju strategija, planova i protokola čiji je cilj podrška integraciji azilanata i izbjeglica.

Projektom se dijele dobra praksa i informacije, doprinosi se stvaranju realističnih stavova i razvoju uzajamne odgovornosti zajednica i izbjeglica/azilanata i zalaže se za ranjive pojedince i njihov položaj u hrvatskom društvu.

Projekt "Creating Welcoming Communities" temelji se na načelima profesionalne i građanske odgovornosti u rješavanju različitih društvenih izazova s ​​kojima se suočavaju izbjeglice tijekom integracije u društvo domaćina. Služi kao komunikacijski program koji potiče veze među relevantnim dionicima, stvara svježi sadržaj i olakšava prikupljanje i širenje relevantnih informacija o integraciji izbjeglica.

Projekt u 2023. ima za cilj promicanje uspostave zajednica dobrodošlice za uspješnu integraciju izbjeglica u Hrvatskoj. Ovaj pothvat podrazumijeva uključivanje stručnjaka, lokalne zajednice, ciljne populacije i zainteresirane javnosti u različite aktivnosti.

Udruga će provesti projekt u skladu s UNHCR-ovom Strategijom 2032. te će pružiti potporu UNHCR-ovim nastojanjima u postizanju unaprijed određenih ishoda u tri područja fokusa: jačanje kapaciteta lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i partnera iz privatnog sektora kako bi se olakšalo uključivanje izbjeglica .

Internetska platforma www.irh.hr omogućuje pristup informacijama iz nacionalnih i međunarodnih izvora o problematici izbjeglica i integracije. Dionicima je omogućeno međusobno obraćanje i povezivanje, učenje na temelju istraživanja ili praktičnih iskustava. Platforma nudi korisne informacije za uključene u novonastalim situacijama kako bi adekvatno i pravovremeno dobili podršku. Također omogućuje međusobno osnaživanje i veću efikasnost na razini zajednice i društva.

Stranice održava Udruga "MI" - Split u sklopu projekta "Izgradnja društva dobrodošlice" uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj.

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr