Crveni križ za integraciju premještenih i preseljenih izbjeglica

Hrvatski Crveni križ započeo je provedbu projekta „Aktivnosti Crvenog križa za integraciju premještenih i preseljenih izbjeglica“ (Action of Red Cross for integration of reallocated and resettled persons – ARCI), financiranog iz Fonda za azil, integraciju i migraciju (AMIF) Europske unije.  Provedba projekta započela je 8. siječnja 2018. i trajat će dvije godine, do 7. siječnja 2020.

Projekt se provodi u suradnji s Međunarodnom federacijom Crvenog križa, Njemačkim Crvenim križem i Bugarskim Crvenim križem. Ukupna vrijednost projekta je 745.473 eura, dok udio za Hrvatski Crveni križ iznosi 289.610 eura s 10% vlastitog sufinanciranja.
 
Svrha projekta je poboljšati integraciju izbjeglica i tražitelja azila koji trenutno borave u Hrvatskoj uključujući premještene i preseljene izbjeglice iz Grčke, Italije i Turske. Izravni korisnici projekta su preseljene i premještene izbjeglice u Hrvatskoj, Njemačkoj i Bugarskoj, te lokalne zajednice i pružatelji usluga.

Aktivnosti projekta usmjerene su na pružanju pomoći korisnicima pri učenju lokalnog jezika i razvijanju potrebnih vještina i znanja, te pružanju podrške vezano uz obrazovanje i zapošljavanje s naglaskom na potrebe ranjivih skupina kao što su žene i djeca.
 
U sklopu projekta organizirat će se radionice i obuka za pružatelje usluga i javne ustanove s ciljem njihove senzibilizacije vezano uz potrebe integracije izbjeglica. Naposljetku, projekt će potaknuti suradnju među organizacijama u Hrvatskoj i unutar Europske unije.
 
U 2017. odobrena je međunarodna zaštita (azil) za 207 izbjeglica, a istodobno su u Hrvatsku premještene 102 osobe iz Italije i Grčke, dok je 76 osoba preseljeno iz Turske u sklopu EU programa za premještanje i preseljenje. Početkom veljače 2018. u prihvatnim centrima u Zagrebu i Kutini su boravila 442 tražitelja međunarodne zaštite.
 
Projekt će imati izravni učinak na poboljšanje uvjeta za integraciju izbjeglica smještenih u Hrvatskoj, Njemačkoj i Bugarskoj, te će pridonijeti boljem pripremanju i senzibilizaciji lokalnih zajednica kako bi se omogućila njihova učinkovita integracija.

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr