Održana druga kreativna multikulturna radionica u okviru programa „Integracija u centru“

Kroz provedbu dvogodišnjeg programa „Integracija u centru“, financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, organizirat će se brojne aktivnosti čiji je cilj osnaživati osobe pod privremenom zaštitom za što uspješniju integraciju u hrvatsko društvo.

U petak, 17. svibnja 2024., održana je druga po redu kreativna multikulturna radionica u organizaciji Udruge „MI“ – Split. Tema radionice bila je ukrajinska košulja, odnosno obilježavanje dana ukrajinske nošnje koji se slavi svakog trećeg četvrtka u svibnju.

Tradicionalna ukrajinska košulja – Vyšyvanka (višivanka) – od davnina se smatra simbolom zdravlja i ljepote, sreće i sjećanja na pretke. To je odjeća koja sadrži elemente ukrajinskog tradicionalnog znakovlja odnosno simbola. Vyšyvanka se kroz više od 1000. godina do danas očuvala u mnogim dizajniranim oblicima i Ukrajinci ju često oblače na svečanim prigodama, ali i onim svakodnevnim, s obzirom na to da je proizvod u svojoj klasičnoj varijanti poput modernizirane hrvatske kravate, prilagođen i današnjem svakodnevnom stilu odijevanja.

Tijekom kreativne radionice žene koje su se uključile izrađivale su cvijeće od tkanine i drugih dodataka. Cvijeće je odabrano kao motiv jer simbolizira pobjedu, ponos i ljubav.

Aktivnost je dio programa "Integracija u centru", financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr